Agrest - co zawiera i czym jest kwas bursztynowy?
Wiem, że nie wszyscy lubią podjadać
ten kwaśny owoc prosto z krzewu, ale na pewno nie pogardzą
pysznymi przetworami z agrestem w roli głównej. Bo kto nie chciałby
wpałaszować agrestowego ciasta, kisielu czy galaretki? Albo
najzwyczajniej w świecie, opić się sokiem agrestowym? Pyszności
:)
Agrest swój kwaśny smak zawdzięcza zawartym w nim kwasom, cytrynowemu i jabłkowemu. Zawiera minerały i pierwiastki śladowe, takie jak potas, wapń, fosfor, krzem, sód, żelazo i magnez. Jest bogatym źródłem witamin E, C, tych z grupy B oraz prowitaminy A.
Dzięki swoim właściwościom
moczopędnym, skutecznie oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów
przemiany materii. Przyspiesza i poprawia metabolizm, reguluje zatem
apetyt i procesy trawienne jednocześnie zwiększając wydzielanie
żółci.
Badania dowodzą, że kwas bursztynowy,
którego najwięcej znajdziemy w agreście, morelach i czarnych
jagodach, normalizuje przemianę materii, wzmacnia organizm,
usprawnia proces przemiany energii w komórkach mózgu, wątroby i
serca. Ma również wpływ na poprawę nastroju i pamięci, a także
spowalnia proces starzenia.
Podsumowując …. jutro idę na
działkę i zjem cały agrest :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Nie linkuj proszę do swojego bloga :) Każdy zainteresowany i tak go znajdzie :)