czwartek, 5 września 2013

Z cyklu – niedoceniane warzywa i owoce – porzeczki

Dlaczego warto jeść porzeczki ?


Myślę, że początek września to idealny czas, aby poruszyć temat porzeczek. To właśnie teraz ich krzewy powinny być ugięte pod ciężarem owoców.



Powszechnie znane odmiany porzeczek to czarna, czerwona oraz biała.

Co zawierają porzeczki?


Głównymi pożądanymi przez nas składnikami w porzeczkach są witaminy C, E, B6, B2 oraz miedź, żelazo, wapń, pektyny i flawonoidy.

Największe zasoby witaminowe wśród porzeczek, ma porzeczka czarna. Dlatego też jest najbardziej rozpowszechniona w leczeniu. Oczywiście, pozostałe dwie odmiany również można stosować w przypadku problemów zdrowotnych, jednak czarna jest najbardziej skuteczna. Przetworzone owoce wpływają korzystnie na przemianę materii. Skórka zawiera antybakteryjne substancje, które skutecznie zwalczają bakterię E coli będącą przyczyną dolegliwości jelitowych. Dzięki tym samym substancjom możemy przeciwdziałać stanom zapalnym np.gardła. Czarne porzeczki mają również działanie moczopędne.

Zastosowanie owoców czarnej porzeczki :

  • na oczyszczanie z toksyn

  • jako wspomaganie leczenia nerek i wątroby

  • przeciwzapalnie

  • na hamowanie rozwoju bakterii, wirusów i grzybów



Wyciąg z liści czarnej porzeczki zwiększają ilość wydalanych produktów przemiany materii i moczu, w tym kwasu moczowego. Działa on przeciwzapalnie, poprawia krążenie, zmniejsza obrzęki i usprawnia czynność serca.
Liście te mają też właściwości czyszczące i odświeżające, dlatego są stosowane do płukanek jamy ustnej w stanach zapalnych dziąseł.

Czerwone porzeczki leciutko przeczyszczają i pobudzają apetyt. Zapobiegają powstawaniu nowotworów i chorób układu krążenia ponieważ neutralizują działanie wolnych rodników.

Porzeczki zalecane są w :

  • chorobach gośćcowych

  • miażdżycy naczyń

  • dnie

  • otosklerozie

  • kamicy dróg moczowych

  • nieżytach pęcherza

  • biegunkach

  • migrenach

  • kolkach

  • nieżytach żołądka



Na odchudzanie - siemię lniane i len mielony

Siemię lniane i len mielony

Dlaczego powinny być na stałe włączone do diety?

 

Są to środki regulujące trawienie, i jak w przypadku wszystkich w 100% naturalnych 'pomocników odchudzania” można o nich mówić w samych superlatywach. Wpływają nie tylko na trawienie ale na wiele innych procesów zachodzących w ludzkim organizmie.






 

Jak przygotować siemię lniane i do czego dodawać mielony len?




Nasiona lnu najczęściej stosowane są osłonowo na układ trawienny. Po namoczeniu w wodzie pęcznieją i otaczają się grubą warstwą śluzu, to właśnie on ma działanie ochronne i regeneracyjne dla przewodu pokarmowego. Wywar z nasion jest praktycznie bez smaku, dlatego można go dodawać do dowolnych potraw.


Len mielony ma (wg mnie) lekko gorzkawy posmak, ale bardzo delikatny. Tak samo jak w przypadku nasion, można go dodawać do wszystkiego – tylko bez przesady bo z jedzenia zrobi się kluska :) Jeżeli chodzi o jego właściwości, to ciężko żeby miał on inny wpływ niż jego nasiona :) Jeżeli ktoś nie potrafi zrezygnować z pieczywa, to polecam chlebki domowe, oczywiście z lnem.

 

Jakie działanie, oprócz osłonowego, ma siemię lniane?

  • działa łagodząco zarówno przy biegunkach jak i zaparciach
  • stosowane jest przy owrzodzeniach, nieżytach i zgadze
  • przy kaszlu – suchym – aby zwiększyć wilgotność śluzówki
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • zmniejsza wchłanianie cukrów prostych
  • dzięki zawartości niacyny wpływa pozytywnie na nastrój 

Co takiego jest w siemieniu lnianym ?

  • błonnik rozpuszczalny
  • błonnik nierozpuszczalny
  • witaminę B1
  • witaminę B6
  • magnez
  • wapno
  • cynk
  • żelazo
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega – 3 (jak ktoś nie lubi rybki to proponuję len)
  • lecytyna
  • flawonoidy
  • fitoestrogeny – endometriozie mówimy STOP :)

wartość odżywcza nasion lnu w 100 g :

  • kalorie – 534
  • białko – 18,29 g
  • tłuszcze – 42,16g
  • węglowodany – 28,88g
  • błonnik – 27,3g

wartość odżywcza odtłuszczonego lnu mielonego w 100g:

  • białko - 40g
  • tłuszcz - 9g
  • węglowodany – 3g
  • NNKT – 1g
  • błonnik – 33g
  • kalorie – 323

 

  siemię lniane

len mielony

błonnik

co zawierają

jak działają

właściwości