środa, 6 listopada 2013

Sezon na brukselkę :)

Sezon na brukselkę :)




Brukselka.. jedni ją uwielbiają inni nienawidzą. Mówi się że jest pyszna albo gorzka, ale bez względu na to jak reagują na nią nasze kubki smakowe.. trzeba pamiętać że brukselka to samo zdrowie.

Sezon na brukselkę to okres między wrześniem a styczniem, dlatego warto dołączyć ją teraz do swojego jadłospisu.

Co zawiera brukselka?

  • Witaminę C
  • witaminę E
  • witaminę K
  • witaminy z grupy B
  • kwas foliowy
  • sód
  • potas
  • magnez
  • wapń
  • mangan
  • żelazo
  • miedź
  • cynk
  • fosfor

Mówi się, że brukselka to warzywo młodości, ponieważ pozytywnie wpływa na odbudowę DNA, a związki w niej zwarte blokują rozwój nowotworów. Jej spożywanie zdecydowanie wzmacnia układ odpornościowy organizmu, wpływa dobrze na skórę, włosy oraz paznokcie.

Aby uniknąć gorzkiego smaku brukselki, warto pamiętać o tym aby gotować ją bez przykrycia, można ją przygotować w bulionie lub po prostu wrzucić do garnka kostkę rosołową.


Nie wolno jednak zapominać, że jest ona kwasotwórcza.

 

Co zawiera brukselka

jakie witaminy

minerały

są w brukselce

 

4 komentarze:

  1. A ja jakoś się nigdy nie potrafiłam do niej przekonać- raz spróbowałam i jakoś mnie zniechęciła do siebie. Teraz, gdy wiem ile dobroci zawiera, może skusze się ponownie.Czy warto przygotować ją na parze, aby zachować cenne składniki wewnątrz warzywa? Czy lepiej w przypadku brukselki sprawdza się gotowanie w wodzie?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że każde warzywo przygotowane na parze zawiera więcej witamin i minerałów :) Brukselka jest też pyszna w postaci kremów z dodatkiem innych warzyw, taka ' zupka' to dobry sposób aby powoli przyzwyczajać się do jej smaku.. sama tak robiłam :)

      Usuń
  2. Mi zawsze mama powtarzała, by świeżą brukselkę przemrozić przed przygotowaniem. Nigdy jakoś nie czułam różnicy w smaku gdy gotowałam z przykryciem lub bez. Jak widać, co kraj to obyczaj i każdy ma swój patent :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja tam mniam, brukselkę gotuję, na widelec i do paszczy :) Pychotka :D:D

    OdpowiedzUsuń

Nie linkuj proszę do swojego bloga :) Każdy zainteresowany i tak go znajdzie :)