Sezon na brukselkę :)
Brukselka.. jedni ją uwielbiają inni
nienawidzą. Mówi się że jest pyszna albo gorzka, ale bez względu
na to jak reagują na nią nasze kubki smakowe.. trzeba pamiętać że
brukselka to samo zdrowie.
Co zawiera brukselka?
- Witaminę C
- witaminę E
- witaminę K
- witaminy z grupy B
- kwas foliowy
- sód
- potas
- magnez
- wapń
- mangan
- żelazo
- miedź
- cynk
- fosfor
Mówi się, że brukselka to warzywo
młodości, ponieważ pozytywnie wpływa na odbudowę DNA, a związki
w niej zwarte blokują rozwój nowotworów. Jej spożywanie
zdecydowanie wzmacnia układ odpornościowy organizmu, wpływa dobrze
na skórę, włosy oraz paznokcie.
Aby uniknąć gorzkiego smaku
brukselki, warto pamiętać o tym aby gotować ją bez przykrycia,
można ją przygotować w bulionie lub po prostu wrzucić do garnka
kostkę rosołową.
Nie wolno jednak zapominać, że jest
ona kwasotwórcza.
A ja jakoś się nigdy nie potrafiłam do niej przekonać- raz spróbowałam i jakoś mnie zniechęciła do siebie. Teraz, gdy wiem ile dobroci zawiera, może skusze się ponownie.Czy warto przygotować ją na parze, aby zachować cenne składniki wewnątrz warzywa? Czy lepiej w przypadku brukselki sprawdza się gotowanie w wodzie?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wydaje mi się, że każde warzywo przygotowane na parze zawiera więcej witamin i minerałów :) Brukselka jest też pyszna w postaci kremów z dodatkiem innych warzyw, taka ' zupka' to dobry sposób aby powoli przyzwyczajać się do jej smaku.. sama tak robiłam :)
UsuńMi zawsze mama powtarzała, by świeżą brukselkę przemrozić przed przygotowaniem. Nigdy jakoś nie czułam różnicy w smaku gdy gotowałam z przykryciem lub bez. Jak widać, co kraj to obyczaj i każdy ma swój patent :)
OdpowiedzUsuńA ja tam mniam, brukselkę gotuję, na widelec i do paszczy :) Pychotka :D:D
OdpowiedzUsuń