Dlaczego warto jeść porzeczki ?
Myślę, że początek
września to idealny czas, aby poruszyć temat porzeczek. To właśnie
teraz ich krzewy powinny być ugięte pod ciężarem owoców.
Powszechnie znane odmiany
porzeczek to czarna, czerwona oraz biała.
Co zawierają porzeczki?
Głównymi pożądanymi przez nas składnikami w porzeczkach są witaminy C, E, B6, B2 oraz miedź, żelazo, wapń, pektyny i flawonoidy.
Największe zasoby
witaminowe wśród porzeczek, ma porzeczka czarna. Dlatego też jest
najbardziej rozpowszechniona w leczeniu. Oczywiście, pozostałe dwie
odmiany również można stosować w przypadku problemów
zdrowotnych, jednak czarna jest najbardziej skuteczna. Przetworzone
owoce wpływają korzystnie na przemianę materii. Skórka zawiera
antybakteryjne substancje, które skutecznie zwalczają bakterię E
coli będącą przyczyną dolegliwości jelitowych. Dzięki tym samym
substancjom możemy przeciwdziałać stanom zapalnym np.gardła.
Czarne porzeczki mają również działanie moczopędne.
Zastosowanie owoców czarnej porzeczki :
na oczyszczanie z toksyn
jako wspomaganie leczenia nerek i wątroby
przeciwzapalnie
na hamowanie rozwoju bakterii, wirusów i grzybów
Wyciąg z liści czarnej
porzeczki zwiększają ilość wydalanych produktów przemiany
materii i moczu, w tym kwasu moczowego. Działa on przeciwzapalnie,
poprawia krążenie, zmniejsza obrzęki i usprawnia czynność serca.
Liście te mają też
właściwości czyszczące i odświeżające, dlatego są stosowane
do płukanek jamy ustnej w stanach zapalnych dziąseł.
Czerwone porzeczki
leciutko przeczyszczają i pobudzają apetyt. Zapobiegają
powstawaniu nowotworów i chorób układu krążenia ponieważ
neutralizują działanie wolnych rodników.
Porzeczki zalecane są w :
chorobach gośćcowych
miażdżycy naczyń
dnie
otosklerozie
kamicy dróg moczowych
nieżytach pęcherza
biegunkach
migrenach
kolkach
nieżytach żołądka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Nie linkuj proszę do swojego bloga :) Każdy zainteresowany i tak go znajdzie :)