środa, 4 września 2013

Z cyklu – niedoceniane warzywa i owoce – szczypiorek, koperek i natka pietruszki

Zielenina, czyli szczypiorek, koperek i natka pietruszki, co zawierają i dlaczego są tak ważnym dodatkiem do potraw?




Nikt nie wyobraża sobie zupy bez natki pietruszki, młodych ziemniaczków bez koperku czy wreszcie pasty jajecznej bez szczypiorku.



Tak samo jak w przypadku rzodkiewki, te roślinki oprócz smaku mają też spory wpływ na organizm. Witaminy C, E, A, K oraz żelazo, kwas foliowy i wiele innych, wszystko to zawarte w odrobinie zieleniny :)



Zacznijmy od natki pietruszki:

 

Jest jednym z podstawowych źródeł pierwiastków śladowych, a przede wszystkim minerałów elektrolitycznych – sód, wapń, magnez i potas. Znajdziemy w niej również witaminy C i A, no i oczywiście chlorofiliny, czyli naturalne 'odtruwacze' organizmu.

 


Zastosowanie natki pietruszki w ziołolecznictwie:


  • przy zatrzymaniu miesiączkowania
  • bolesnych menstruacjach
  • infekcji dróg moczowych
  • niestrawności
  • zapaleniu oskrzeli
  • wzdęciach
  • artretyzmie
  • alergiach
  • zapaleniu nerek
  • astmie
  • zapobiega powstawaniu nowotworów
  • niweluje kancerogeny zawarte w dymie papierosowym
  • ma właściwości moczopędne
  • ochronnie przed zakrzepicą





A co można wyczarować z natki pietruszki?

 

np. pietruszkowe pesto




  • 6 orzechów włoskich, nerkowca, ziemnych
  • kawałek parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 natki pietruszki oczywiście :)
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki oleju,oliwy lub oleju z pestek winogron



Można skorzystać z blendera wkładając najpierw natkę, następnie orzechy, czosnek i ser. Składniki mają stworzyć jednolitą masę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy oliwę.



Idealne na kanapki oraz jako dodatek do dowolnych potraw:)


A teraz trochę o szczypiorku :)

 

 

Zawiera on karoten, witaminę C i zawierające siarkę olejki eteryczne. Jest też bogatym źródłem soli mineralnych, zawierających sporo soli potasu, magnezu, fosforu, wapnia i sodu.

 


Ciekawostki o szczypiorku.
Przede wszystkim miał on być skutecznym lekiem na problemy żołądkowe, miał leczyć słuch i być skutecznym lekiem na przeziębienia, chronił przed duchami i czarownicami :)



Wszyscy na pewno znamy go jako dodatek do kanapek czy past, ale jest również wyśmienitym składnikiem wielu potraw.

 

np. placki ze szczypiorkiem i kukurydzą




  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki masła
  • szczypiorek
  • puszka kukurydzy
  • 1 łyżka cukru
  • oliwa
  • sól i pieprz ziołowy



Roztrzepać jajka, dodać mąkę, cukier i pieprz. Następnie dosypać posiekany szczypiorek i kukurydzę ( odsączoną ). Rozpuścić masło i dodać do naszej 'mikstury' :) Dokładnie wymieszać i smażyć tak samo jak zwykłe placki ziemniaczane. 


A na sam koniec opowiem trochę o koperku.

 

  Koperek bardzo podobnie jak wyżej opisane zawiera witaminy K, H, E, D, A, C oraz te z grupy B, jest bogaty w wapń, fosfor i żelazo.



Zastosowanie koperku/kopru w ziołolecznictwie:



  • oczyszczanie nerek
  • profilaktyka i leczenie chorób układu moczowego
  • wywar zapobiega wzdęciom
  • na uspokojenie

Co można zrobić z koperku?

Można na przykład sos koperkowy, który jest idealnym dodatkiem niemalże do wszystkiego :)


  • duży jogurt naturalny
  • 2 jajka ugotowane na twardo – z nich potrzebujemy tylko żółtka
  • pęczek koperku
  • cukier, sól i pieprz
  • łyżka musztardy
  • cytryna



Wymieszać jogurt z rozgniecionymi żółtkami, dodać sok z cytryny i koperek ( posiekany ), łyżkę musztardy i przyprawy. Wymieszać dokładnie – tutaj też można skorzystać z blendera.

Może być podawany na ciepło i na zimno :)

Smacznego zdrowia życzę :)



 

 


4 komentarze:

  1. robiłam kiedyś pesto z pietruszki, ale wyszło trochę mdłe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj ja robiłam dużo podejść, wszystko zależy od jakości natki i proporcji przypraw

      Usuń
  2. Mmm, wszystkie z tych rzeczy chętnie bym pożarła. Wszystkie warzywa uwielbiam, i zawsze denerwuję znajomych dodając koperek do sosu czosnkowego, bo połowa kocha, połowa nienawidzi. Na nieszczęście nienawidzących, dla mnie sos czosnkowy bez koperku jest jak laska maga bez gałki na czubku:D

    No i pietruszka, konieczny składnik zup:). I twarożek ze szczypiorkiem... Dobrze, rozmarzyłam się, a tu do końca dnia ścisła dieta:).

    W razie nudy zapraszam do mnie: http://testydiet.blogspot.com/

    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. szczypiorek i koperek wprost uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń

Nie linkuj proszę do swojego bloga :) Każdy zainteresowany i tak go znajdzie :)