piątek, 27 września 2013

Oczyszczanie kaszą jaglaną

Oczyszczanie kaszą jaglaną , co zawiera i jakie ma właściwości.


Najbardziej zapomniana wśród kasz, niedoceniana i często ' niedobra'. Kiedyś niezwykle popularna w Polsce, dzisiaj troszeczkę zapomniana – chociaż powoli wraca do łask :)

Każdy wie, że choroby pojawiają się kiedy organizm nie funkcjonuje poprawnie. Jeżeli nasza wątroba lub nerki nie działają jak należy, możemy spodziewać się całego szeregu nieprzyjemnych dolegliwości.






Na ratunek przychodzi kasza jaglana! 

Jakie ma właściwości :



  • Oczyszcza wątrobę
  • ogrzewa organizm
  • nie zawiera glutenu
  • jest zasadotwórcza
  • przeciw-utleniające
  • reguluje poziom wody w organizmie
  • zmniejsza stan zapalny błon śluzowych
  • poprawia koncentrację i pamięć
  • reguluje poziom cholesterolu
  • poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci
  • poprawia trawienie
  • jest lekkostrawna

    Kasza jaglana zawiera :


  • witaminy z grupy B
  • lecytynę
  • magnez
  • wapń
  • żelazo
  • potas
  • fosfor
  • witaminę E
  • Krzem!


    Krzem ułatwia odchudzanie, dzienne zapotrzebowanie na niego to 5-20 mg niestety gama produktów, w których się pojawia jest bardzo mała i najczęściej i tak mamy jego niedobór. Takie są niestety skutki diety obfitującej w białka – mięso i jego przetwory, nabiał, ryby. Oprócz jego pozytywnego wpływu na wygląd włosów, skóry i paznokci jest on również niezbędny przy procesie mineralizacji kości, przyspiesza ich regenerację oraz chroni przed odwapnieniem
    W przeciwieństwie do większości kasz, ta ma działanie zasadotwórcze – bardzo dobrze! Nasza dieta zazwyczaj zakwasza organizm, należy pamiętać że równowaga kwasowo-zasadowa jest bardzo ważna, zwłaszcza jeżeli ktoś boryka się z jakąś chorobą przewleką lub nie daj Boże nowotworową.

Kaszę jaglaną najlepiej jeść na śniadanie, jest bardzo pożywna i jak na bombę witaminową przystało, dostarcza nam sporo energii. Od czterech dni staram się włączać ją jak najczęściej do swojej diety. Jadam ją na śniadanie i do obiadu. Można ją jeść na milion sposobów, słodko, kwaśno, słono itd.

Do tej pory zastanawiam się, dlaczego nie jadłam wcześniej kaszy jaglanej? Przecież jest tania, łatwo dostępna, smaczna... po prostu nie wiem:) Myślę, że na stałe zagości ona na moim stole, nie tyle ze względów zdrowotnych – bo po 4 dniach niewiele mogę powiedzieć – po prostu mi smakuje :)

.


9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Zupełnie zapomniałam ! :)
      Kaszę opłukać na sitku, do garnka wrzucić szklankę kaszy i 3 szklanki wody. - zagotować i trzymać na małym ogniu do momentu kiedy woda wyparuje. Albo do 3 szklanek wrzątku dodać szklankę opłukanej kaszy i też trzymać na małym ogniu, aż woda wyparuje.

      Usuń
  2. hej, od tygodnia kasza jaglana zagościła w moim jadłospisie, i myślę, że już na dobre. Co mogę potwierdzić, to fakt, że dostarcza energię i powoli ją uwalnia, przez co długo nie czuję się głodna, poza tym jest naprawdę smaczna, i to jak!!!, poza tym kończy się zima, chcę oczyścić organizm, dać mu trochę witamin , poza tym wiem, że często będę ją jadła, więc w połączeniu z ćwiczeniami mam nadzieję uda mi się te 2-3 kg zrzucić:) Namawiam to jedzenia tej kaszy, a tak naprawdę można ją jeść ze wszystkim, smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jadam ja od miesiąca codziennie do obiadu, gotuje na parze z warzywami-z mrożonki bo tak najłatwiej, bardzo mi smakuje, tylko trzeba pamiętać o jej opłukaniu na sitku pod bieżącą wodą w celu pozbycia sie goryczki. Zalewam ja wodą tak jak kuskus na 1 cm powyżej poziomu kaszy leje wodę, dosypuję warzywa i gotuję 35 minut w garnku elektrycznym na parze, tak jest najwygodniej dla mnie, Czasami ja przyprażam na suchej patelni przed gotowaniem.

    OdpowiedzUsuń
  4. napewno ma działanie odkwaszające, to zauważyłam, nie mam zgagi nawet po cieście francuskim-to dla mnie duuuży plus, poza tym reguluje pracę jelit i spłaszcza brzuch.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak. Tym spłaszczaniem brzucha mnie kupiłaś.. a po jakim czasie

      Usuń
  5. świetnie smakuje z suszonymi pomidorami w oliwie i pesto zielonym, mniam mniam! ostatnio mieszam ja z ziarnami amarantusa, albo komosą ryzową! SUPER FOOD! SCHUDŁAM KILOGRAM PRZEZ 2 tygodnie, może nie dużo ale dla mnie to sporo, bo nie głodzę się i jem smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kasza jaglana bio planet jakiś czas temu pojawiła się w moim jadłospisie i na pewno pozostanie w nim na dłużysz czas. Jestem na diecie i muszę przyznać, ze kasza daję mi energię i uczucie sytości, polecam jeśli ktoś się odchudza :)

    OdpowiedzUsuń
  7. witam jeśli ja wprowadziłam kaszę jaglaną od wczoraj bo mam problem z nadwagą czy to coś skutkuje w jedzeniu jej? odpowiedżcie.

    OdpowiedzUsuń

Nie linkuj proszę do swojego bloga :) Każdy zainteresowany i tak go znajdzie :)