Na odchudzanie kawa z ekspresu czy zbożowa? Co zawiera kawa zbożowa inka ? Kto powinien ją pić i jaki wpływ na organizm ma zbożówka?
Nie jestem specem od kawy, więc nie
będę się rozwodziła nad ich pochodzeniem, wypalaniem, mieleniem i
parzeniem. Wiem natomiast, że znana nam czarna kawa podkręca
metabolizm, oczywiście o ile pijemy ją bez dodatku mleka i
niesłodzoną... obrzydlistwo!
Jestem przekonana, że każda z nas
pamięta smak kawy Inka..
Większość jednak zupełnie
zapomniała o smakach dzieciństwa, nie zastanawiając się jak wiele
korzyści przynosiły naszym malutkim organizmom.
Dlaczego mama do śniadania wlewała w
nas inkę?
Oprócz tego, że dzieciaczek za
wszelką cenę chce upodabniać się do dorosłych i pijąc coś co
nazywamy kawą czuje się jak mama i tata, kawa zbożowa ma wręcz
zbawienny wpływ na organizm.
Zwykła mała czarna owszem pomaga nam
się 'obudzić' , ale kosztem podwyższenia ciśnienia krwi,
wzmożonego wydzielania insuliny przez trzustkę, podwyższonego
poziomu tłuszczu we krwi i zakwaszenia żołądka.
Co oferuje nam kawa zbożowa?
Zacznę od tego, że dzisiejsze kawy ze
zbóż są nieporównywalnie lepsze od tych sprzed lat. Smakowo, mogą
być o niebo lepszym zastępstwem dla kawy którą popijamy
codziennie rano.
Jeżeli wypijemy np. Inkę z mlekiem,
to zwiększymy przyswajanie wapnia i magnezu – kawa ziarnista
wypłukuje magnez.
W jej skład wchodzą inulina,
fenolokwasy, potas, fosfor, magnez i witaminy z grupy B.
Co to dla nas znaczy?
Fosfor jest budulcem kości i zębów.
Potas reguluje gospodarkę wodną organizmu, utrzymuje prawidłowy rytm serca oraz zapotrzebowanie mózgu w tlen. Pomaga w usuwaniu produktów przemiany materii, jest niezbędny przy prawidłowej syntezie białek, bierze również udział w metabolizmie węglowodanów.
Magnez stabilizuje funkcje układu nerwowego i usprawnia pracę szarych komórek. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek oraz tłuszczów, dostarcza energii do komórek i tkanek, zwłaszcza do mózgu. Działa uspokajająco i poprawia pamięć. Razem z witaminą D i wapniem jest budulcem kości i zębów, poprawia trawienie, przeciwdziała powstawaniu kamieni nerkowych, reguluje pracę tarczycy, rozszerza drogi oddechowe ułatwiając tym samym leczenie astmy i zapalenia oskrzeli. Chroni przed toksynami i reguluje napięcie mięśni, pomaga w leczeniu kontuzji, przewlekłego zmęczenia, łagodzi PMS, zapobiega i łagodzi migreny – NIEŹLE! :)
Witaminy z grupy B są odpowiedzialne za zdrowy wygląd skóry oraz włosów
Inulina czyli błonnik rozpuszczalny – zmniejsza przyswajanie tłuszczu i metali ciężkich
fenolokwasy – przeciwutleniacze
Kto powinien pić kawę zbożową?
Osoby na diecie odchudzającej, osoby
nerwowe, z nadciśnieniem, nadkwasotą, niewydolną śledzioną,
owrzodzeniem przewodu pokarmowego, niewydolnymi nerkami, wątrobą i
jelitami.
Od niedawna jest dostępna kawa Inka błonnik, zawierająca aż 43 % błonnika z czego 8% z jęczmienia, żyta i cykorii oraz 35% z inuliny.
Nie ma to tamto! Przy okazji następnych
dużych zakupów przestawiam się na Inkę :)
Chociaż piję mało kawy, to i tak chętnie spróbuję inki. Mój dziadek pije ją od lat i jak byłam mała zawsze mi pozwalał próbować. Niestety słodził 6 łyżeczek cukru. Dziwię się,że nie ma cukrzycy! Muszę też spróbować namówić rodziców do zmiany. Całe szczęście obie z mamą lubimy takie eksperymenty i wierzę,że zacznie pić inkę.
OdpowiedzUsuńMoja córa chętnie pije Inkę rano przed przedszkolem, tym sposobem uregulowałam jej wypróżnianie :P wiadomo nie bez przesady, bo ona tej Inki to mleczka dostaje malutką płaską łyżeczkę, ale jak dla niej wystarczy. Sama też lubię Inkę, najlepiej zalaną ciepłym mleczkiem. Mniam... Pychotka!
OdpowiedzUsuńInka z błonnikiem... nie wiedziałam,że jest coś takiego.Koniecznie muszę spróbować.
OdpowiedzUsuń