Wprawdzie jest nieprzeciętnie zimno i ciapie deszczem od
czterech dni, ale idę dzisiaj zbierać jarzębinę! Pogoda na to wydaje się być
idealna. Owoce powinny być już dojrzałe, zatem można spokojnie przygotować do
suszenia :) - w temperaturze 45 stopni oczywiście.
Co zawiera jarzębina?
–
witaminę A
–
witaminę C
–
witaminę E
–
witaminę K
–
witaminę P
–
magnez
–
miedź
–
sód
–
potas
–
kwasy organiczne
–
flawonoidy
–
garbniki
A na co pomaga jarzębina ?
–
wątrobę
–
nerki
–
pęcherzyk żółciowy
–
żołądek
–
jelito cienkie
–
serce
–
uszczelnia naczynia krwionośne
Ma również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
Trzeba pamiętać, że surowe owoce jarzębiny powodują zatrucia,
jednak w trakcie ich suszenia, kwas parasorbinowy ulega rozkładowi i można
spokojnie tworzyć z jarzębiny wszelkiego rodzaju soki, nalewki, dżemy i
herbatki :)
Ja z braku czasu i często środków, skupię się na popijaniu
wywaru z jej owoców :
–
2 łyki rozdrobnionych owoców jarzębiny, zalać
trzema szklankami wody i podgrzać. Kiedy mikstura zacznie wrzeć, trzymać ja na
małym ogniu przez 30 min. Po ostudzeniu, przecedzić i wypijać po pół szklanki,
do trzech razy dziennie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Nie linkuj proszę do swojego bloga :) Każdy zainteresowany i tak go znajdzie :)