piątek, 8 listopada 2013

Równowaga kwasowo-zasadowa .. dlaczego to takie ważne?

Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu człowieka..

Dlaczego to takie ważne?


Większość z nas zdaje sobie sprawę, że równowaga kwasowo-zasadowa jest bardzo ważna dla prawidłowego przebiegu procesów życiowych, ale o co właściwie chodzi?

Taka równowaga to stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, dzięki niej odczyn pH organizmu jest prawidłowy. Jest to niezwykle istotne ponieważ nadmierne zakwaszenie organizmu sprzyja rozwojowi wielu chorób i dolegliwości takich jak:


  • cukrzyca
  • miażdżyca
  • nadciśnienie
  • nowotwory
  • osteoporoza
  • zwyrodnienia stawów
  • nadwaga
  • grzybica jelit
  • zaparcia
  • zapalenie błony śluzowej żołądka
  • dna moczanowa
  • uszkodzenie dysków międzykręgowych
  • reumatyzm
  • wypadanie włosów
  • kruche paznokcie
  • próchnica
  • paradontoza
  • trądzik
  • podwyższony cholesterol
  • zaburzenia snu
  • choroby naczyń krwionośnych
  • migreny
  • zwał serca
  • napady głodu zwłaszcza na słodycze
  • depresja
  • nieradzenie sobie ze stresem
  • obniżenie popędu płciowego
  • i wiele innych

Rodzi się pytanie.. Co właściwie mogę zjeść?!
Poniżej zamieszczę rozpiskę produktów zakwaszających oraz alkalizujących. Trzeba jednak pamiętać, że na 200 g pokarmów zakwaszających należałoby spożyć ok 250 – 300g tych alkalizujących. Zatem komponowanie posiłków bez wagi kuchennej może być problemem.
Sama zamierzam takiej poszukać :)

Produkty bardzo zakwaszające :

  • Mięso i wędliny                                        
  • Cukier i produkty zawierające cukier
  • Sztuczne słodziki
  • Biała mąka pszenna i produkty pochodne
  • Biały ryż
  • Sery żółte
  • Kawa
  • Czarna herbata
  • Kakao i czekolada
  • Sól

Produkty średnio zakwaszające :


  • Ryby
  • Jaja
  • Chleb żytni
  • Płatki zbożowe
  • Makaron pełnoziarnisty
  • Ryż brązowy
  • Orzeszki ziemne
  • Piwo

Produkty słabo zakwaszające :

  • Twaróg
  • Orkisz i pełnoziarniste produkty orkiszowe
  • Kasza gryczana
  • Makaron sojowy
  • Orzechy laskowe i orzechy nerkowca
  • Otręby
  • Fruktoza

Produkty wysoko alkalizujące :

  • Warzywa:
  • bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, botwina, szpinak, czarna rzodkiew
  • Soki warzywne świeże bez cukru
  • Owoce:
  • kiwi, arbuz, ananas
  • Soki owocowe świeże bez cukru
  • Suszone owoce: daktyle, figi, rodzynki
  • Grzyby:
  • prawdziwki, kurki

Produkty średnio alkalizujące :



Warzywa:
  • buraki
  • brokuły
  • kapusta
  • marchew
  • seler
  • pomidory
  • chrzan
  • fasolka szparagowa
  • kalarepa
  • por
  • szczaw
  • szpinak (gotowany)
  • Owoce:
  • dojrzałe banany
  • słodkie brzoskwinie
  • mandarynki
  • pomarańcze
  • cytryny
  • maliny
  • truskawki
  • awokado
  • dojrzałe winogrona

Produkty słabo alkalizujące :



    Warzywa:

  • kalafior
  • cebula
  • roszponka
  • kiełki pszenicy i orkiszu

    Owoce:

  • wiśnie
  • czereśnie
  • dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki
  • Oliwa z oliwek
  • Migdały
  • Maślanka

Napoje i używki :

  • kawa – zakwaszająca
  • kawa zbożowa – delikatnie zasadowa
  • czarna herbata – zakwaszająca
  • zielona herbata – delikatnie zasadowa
  • wino wytrawne – delikatnie zasadowe
  • piwo – lekko kwasotwórcze
  • mocne alkohole - zakwaszające








Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu człowieka

produkty zasadotwórcze i kwasotwórcze

produktu alkalizujące

produkty zakwaszające

choroby wynikające z braku równowagi kwasowo - zasadowej

produkty kwasowe i zasadowe

co jeść żeby osiągnąć równowagę


Odchudzanie

Jak schudnąć

Jak schudłam




























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie linkuj proszę do swojego bloga :) Każdy zainteresowany i tak go znajdzie :)