piątek, 6 września 2013

Z cyklu – niedoceniane warzywa i owoce – agrest

Agrest - co zawiera i czym jest kwas bursztynowy?  




Wiem, że nie wszyscy lubią podjadać ten kwaśny owoc prosto z krzewu, ale na pewno nie pogardzą pysznymi przetworami z agrestem w roli głównej. Bo kto nie chciałby wpałaszować agrestowego ciasta, kisielu czy galaretki? Albo najzwyczajniej w świecie, opić się sokiem agrestowym? Pyszności :)

Agrest swój kwaśny smak zawdzięcza zawartym w nim kwasom, cytrynowemu i jabłkowemu. Zawiera minerały i pierwiastki śladowe, takie jak potas, wapń, fosfor, krzem, sód, żelazo i magnez. Jest bogatym źródłem witamin E, C, tych z grupy B oraz prowitaminy A.


Dzięki swoim właściwościom moczopędnym, skutecznie oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Przyspiesza i poprawia metabolizm, reguluje zatem apetyt i procesy trawienne jednocześnie zwiększając wydzielanie żółci.


Badania dowodzą, że kwas bursztynowy, którego najwięcej znajdziemy w agreście, morelach i czarnych jagodach, normalizuje przemianę materii, wzmacnia organizm, usprawnia proces przemiany energii w komórkach mózgu, wątroby i serca. Ma również wpływ na poprawę nastroju i pamięci, a także spowalnia proces starzenia.


Podsumowując …. jutro idę na działkę i zjem cały agrest :D




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie linkuj proszę do swojego bloga :) Każdy zainteresowany i tak go znajdzie :)