wtorek, 17 września 2013

Jarzębinowo mi :)



Wprawdzie jest nieprzeciętnie zimno i ciapie deszczem od czterech dni, ale idę dzisiaj zbierać jarzębinę! Pogoda na to wydaje się być idealna. Owoce powinny być już dojrzałe, zatem można spokojnie przygotować do suszenia :) - w temperaturze 45 stopni oczywiście.

Co zawiera jarzębina?

        witaminę A
        witaminę C
        witaminę E
        witaminę K
        witaminę P
        magnez
        miedź
        sód
        potas
        kwasy organiczne
        flawonoidy
        garbniki

A na co pomaga jarzębina ?

        wątrobę
        nerki
        pęcherzyk żółciowy
        żołądek
        jelito cienkie
        serce
        uszczelnia naczynia krwionośne

Ma również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.


Trzeba pamiętać, że surowe owoce jarzębiny powodują zatrucia, jednak w trakcie ich suszenia, kwas parasorbinowy ulega rozkładowi i można spokojnie tworzyć z jarzębiny wszelkiego rodzaju soki, nalewki, dżemy i herbatki :)

Ja z braku czasu i często środków, skupię się na popijaniu wywaru z jej owoców :
        2 łyki rozdrobnionych owoców jarzębiny, zalać trzema szklankami wody i podgrzać. Kiedy mikstura zacznie wrzeć, trzymać ja na małym ogniu przez 30 min. Po ostudzeniu, przecedzić i wypijać po pół szklanki, do trzech razy dziennie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie linkuj proszę do swojego bloga :) Każdy zainteresowany i tak go znajdzie :)