Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu człowieka..
Dlaczego to takie ważne?
Większość
z nas zdaje sobie sprawę, że równowaga kwasowo-zasadowa jest
bardzo ważna dla prawidłowego przebiegu procesów życiowych, ale o
co właściwie chodzi?
Taka równowaga to stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, dzięki niej odczyn pH organizmu jest prawidłowy. Jest to niezwykle istotne ponieważ nadmierne zakwaszenie organizmu sprzyja rozwojowi wielu chorób i dolegliwości takich jak:
- cukrzyca
- miażdżyca
- nadciśnienie
- nowotwory
- osteoporoza
- zwyrodnienia stawów
- nadwaga
- grzybica jelit
- zaparcia
- zapalenie błony śluzowej żołądka
- dna moczanowa
- uszkodzenie dysków międzykręgowych
- reumatyzm
- wypadanie włosów
- kruche paznokcie
- próchnica
- paradontoza
- trądzik
- podwyższony cholesterol
- zaburzenia snu
- choroby naczyń krwionośnych
- migreny
- zwał serca
- napady głodu zwłaszcza na słodycze
- depresja
- nieradzenie sobie ze stresem
- obniżenie popędu płciowego
- i wiele innych
Rodzi
się pytanie.. Co właściwie mogę zjeść?!
Poniżej
zamieszczę rozpiskę produktów zakwaszających oraz alkalizujących.
Trzeba jednak pamiętać, że na 200 g pokarmów zakwaszających
należałoby spożyć ok 250 – 300g tych alkalizujących. Zatem
komponowanie posiłków bez wagi kuchennej może być problemem.
Sama
zamierzam takiej poszukać :)
Produkty bardzo zakwaszające :
- Mięso i wędliny
- Cukier i produkty zawierające cukier
- Sztuczne słodziki
- Biała mąka pszenna i produkty pochodne
- Biały ryż
- Sery żółte
- Kawa
- Czarna herbata
- Kakao i czekolada
- Sól
Produkty średnio zakwaszające :
- Ryby
- Jaja
- Chleb żytni
- Płatki zbożowe
- Makaron pełnoziarnisty
- Ryż brązowy
- Orzeszki ziemne
- Piwo
Produkty słabo zakwaszające :
- Twaróg
- Orkisz i pełnoziarniste produkty orkiszowe
- Kasza gryczana
- Makaron sojowy
- Orzechy laskowe i orzechy nerkowca
- Otręby
- Fruktoza
Produkty wysoko alkalizujące :
- Warzywa:
- bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, botwina, szpinak, czarna rzodkiew
- Soki warzywne świeże bez cukru
- Owoce:
- Soki owocowe świeże bez cukru
- Suszone owoce: daktyle, figi, rodzynki
- Grzyby:
- prawdziwki, kurki
Produkty średnio alkalizujące :
Warzywa:
- buraki
- brokuły
- kapusta
- marchew
- seler
- pomidory
- chrzan
- fasolka szparagowa
- kalarepa
- por
- szczaw
- szpinak (gotowany)
- Owoce:
- dojrzałe banany
- słodkie brzoskwinie
- mandarynki
- pomarańcze
- cytryny
- maliny
- truskawki
- awokado
- dojrzałe winogrona
Produkty słabo alkalizujące :
- kalafior
- cebula
- roszponka
- kiełki pszenicy i orkiszuOwoce:
- wiśnie
- czereśnie
- dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki
- Oliwa z oliwek
- Migdały
- Maślanka
Warzywa:
Napoje i używki :
- kawa – zakwaszająca
- kawa zbożowa – delikatnie zasadowa
- czarna herbata – zakwaszająca
- zielona herbata – delikatnie zasadowa
- wino wytrawne – delikatnie zasadowe
- piwo – lekko kwasotwórcze
- mocne alkohole - zakwaszające