Sezon na brukselkę :)
Brukselka.. jedni ją uwielbiają inni
nienawidzą. Mówi się że jest pyszna albo gorzka, ale bez względu
na to jak reagują na nią nasze kubki smakowe.. trzeba pamiętać że
brukselka to samo zdrowie.
Co zawiera brukselka?
- Witaminę C
- witaminę E
- witaminę K
- witaminy z grupy B
- kwas foliowy
- sód
- potas
- magnez
- wapń
- mangan
- żelazo
- miedź
- cynk
- fosfor
Mówi się, że brukselka to warzywo
młodości, ponieważ pozytywnie wpływa na odbudowę DNA, a związki
w niej zwarte blokują rozwój nowotworów. Jej spożywanie
zdecydowanie wzmacnia układ odpornościowy organizmu, wpływa dobrze
na skórę, włosy oraz paznokcie.
Aby uniknąć gorzkiego smaku
brukselki, warto pamiętać o tym aby gotować ją bez przykrycia,
można ją przygotować w bulionie lub po prostu wrzucić do garnka
kostkę rosołową.
Nie wolno jednak zapominać, że jest
ona kwasotwórcza.