wtorek, 3 września 2013

Z cyklu - niedoceniane warzywa i owoce :) - rzodkiew i rzodkiewka

Rzodkiew czy rzodkiewka? A jakie to ma znaczenie :)


Zdrowa kuchnia nie musi być męcząca!
To oczywiste, że nie mamy czasu na komponowanie posiłków zgodnie z tabelami kalorii czy wyliczaniu naszego zapotrzebowania na konkretne składniki.

Możemy za to, włączyć na stałe do jadłospisu pewne produkty.

Skupmy się na rzodkiewce :)

Jej właściwości znane były już w starożytnym Egipcie, a Grecy i Rzymianie wręcz zajadali się „Czerwonymi kulkami”.

Traktujemy ją jako dodatek do kanapek, ze względu na walory smakowe. Tymczasem jest ona zdecydowanie warta większej uwagi.

Zarówno rzodkiew jak i rzodkiewka mają właściwości lecznicze, wpływają korzystnie na czynności wątroby i układu trawiennego. Osoby cierpiące na niedokrwistość, te z problemami skóry, włosów i paznokci również powinny się nimi zajadać :)


Zawierają spore ilości:
  • witaminy C
  • witamin z grupy B
  • kwasu pantotenowego
  • wapnia
  • fosforu
  • potasu
  • magnezu
  • miedzi
  • manganu

A olejek gorczycowy – odpowiedzialny za ich ostry smak – ma silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Nalewki z nich robione, zawierają też sporo przeciwutleniaczy.


KIEŁKI RZODKIEWKI – gotowe kiełki lub nasiona na nie przeznaczone można kupić w sklepach zielarskich, ogrodniczych i sezonowo w marketach.

Jeżeli ktoś jest w posiadaniu kiełkownicy ( czy jak to się tam nazywa), to wspaniale. Teraz wystarczy tylko kupić watę i kiełki :) Jeżeli natomiast nie posiadamy takiego urządzenia, możemy bez problemy przygotować je w słoiczku.
Do słoika wsypać kiełki, zalać wodą, słoik przykryć gazą i zawiązać sznurek/gumkę dookoła gwintu słoja. Postawić na miseczce tak aby woda swobodnie do niej spływała przez gazę, ale nie stawiać go bezpośrednio do góry dnem, najlepiej zrobić to pod lekkim kątem. Przelewać kiełki wodą 2-3 razy dziennie i odstawiać tak jak wcześniej :)

Gotowe kiełki są idealnym dodatkiem do jedzenia, można je położyć na kanapkę, dodać do sałatki, surówki, ja dodaję je nawet do sosów. Są naprawdę lekko strawne, a łupinki ich nasion mają bardzo korzystny wpływ na jelita.


Rzodkiew i rzodkiewka podsumowanie:
  • mając niewiele kalorii są zastrzykiem witamin i minerałów
  • regulują pracę przewodu pokarmowego
  • wpływają pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie
  • są stymulantem prawidłowej pracy wątroby
  • jedna rzodkiewka ma ok 2 kalorii
  • prędzej najesz się 10 rzodkiewkami niż tic takami :D


W internecie jest pełno przepisów na sałatki i surówki z rzodkiewką, naprawdę może być ona czymś więcej niż tylko dodatkiem do kanapek.


Smacznego :)

2 komentarze:

  1. hmh, rzeczywiście coś w tym jest. z mojego jadłospisu jakoś wypadła rzodkiewka, rzepa i inne produkty które jadłam chętnie jako dziecko

    OdpowiedzUsuń
  2. Wstyd się przyznać, ale u mnie jest dokładnie tak samo :) Staram się jednak powoli wprowadzać te 'zapomniane' elementy do mojej diety.

    OdpowiedzUsuń

Nie linkuj proszę do swojego bloga :) Każdy zainteresowany i tak go znajdzie :)