Siemię lniane i len mielony
Dlaczego powinny być na stałe włączone do diety?
Są to środki regulujące trawienie, i
jak w przypadku wszystkich w 100% naturalnych 'pomocników
odchudzania” można o nich mówić w samych superlatywach. Wpływają
nie tylko na trawienie ale na wiele innych procesów zachodzących w
ludzkim organizmie.
Jak przygotować siemię lniane i do czego dodawać mielony len?
Nasiona lnu najczęściej stosowane są osłonowo na układ trawienny. Po namoczeniu w wodzie pęcznieją i otaczają się grubą warstwą śluzu, to właśnie on ma działanie ochronne i regeneracyjne dla przewodu pokarmowego. Wywar z nasion jest praktycznie bez smaku, dlatego można go dodawać do dowolnych potraw.
Len mielony ma (wg mnie) lekko gorzkawy posmak, ale bardzo delikatny. Tak samo jak w przypadku nasion, można go dodawać do wszystkiego – tylko bez przesady bo z jedzenia zrobi się kluska :) Jeżeli chodzi o jego właściwości, to ciężko żeby miał on inny wpływ niż jego nasiona :) Jeżeli ktoś nie potrafi zrezygnować z pieczywa, to polecam chlebki domowe, oczywiście z lnem.
Jakie działanie, oprócz osłonowego,
ma siemię lniane?
- działa łagodząco zarówno przy biegunkach jak i zaparciach
- stosowane jest przy owrzodzeniach, nieżytach i zgadze
- przy kaszlu – suchym – aby zwiększyć wilgotność śluzówki
- obniża poziom złego cholesterolu
- zmniejsza wchłanianie cukrów prostych
- dzięki zawartości niacyny wpływa pozytywnie na nastrój
Co takiego jest w siemieniu lnianym ?
- błonnik rozpuszczalny
- błonnik nierozpuszczalny
- witaminę B1
- witaminę B6
- magnez
- wapno
- cynk
- żelazo
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega – 3 (jak ktoś nie lubi rybki to proponuję len)
- lecytyna
- flawonoidy
- fitoestrogeny – endometriozie mówimy STOP :)
wartość odżywcza nasion lnu w 100 g
:
- kalorie – 534
- białko – 18,29 g
- tłuszcze – 42,16g
- węglowodany – 28,88g
- błonnik – 27,3g
wartość odżywcza odtłuszczonego
lnu mielonego w 100g:
- białko - 40g
- tłuszcz - 9g
- węglowodany – 3g
- NNKT – 1g
- błonnik – 33g
- kalorie – 323
Bardzo często używamy siemienia zarówno jako dodatek do jogurtów i serków ale także do chlebów które sami pieczemy :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, do jogurtów często używam, smaczne to jest ;)
OdpowiedzUsuńProsiłabym o wpis dotyczący wprowadzania błonnika do diety i ewentualnych "dolegliwości" zaobserwowanych reakcji organizmu na taką "drobną" zmianę w diecie. Dużo Pani pisze o błonniku w diecie, więc fajnie byłoby podzielić się doświadczeniami z jego wprowadzenia i zastosowania.
OdpowiedzUsuńJa dodaję len mielony do omletów i wypijam codziennie szklankę zaparzonego lnu;)
OdpowiedzUsuńPolecam len mielony i siemię lniane produkowane przez państwowy Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich. www.sklep.iwnirz.pl
OdpowiedzUsuńchcialabym zapytac czy mozna len wziac na lyzke i popic woda czy w ten sposob mozna go spozywac ?
OdpowiedzUsuńLen przyjmowałam na wiele sposobów, w pośpiechu często popijałam łyżkę lnu szklanką 0,5 wody :)
UsuńJak przygotować coś z siemienia na odchudzanie? Je się nasiona,pije wywar? Zalać wrzątkiem,zagotować?
OdpowiedzUsuńAle siemie lniane nie odchudza. Nigdzie o tym nie pisze i nie ma udowodnionych efektów! Len działo osłonowo, pomaga w pozbyciu się zaparć i ulepszeniu perystaltyki jelit, obniża cholesterol, ale nie odchudza! Stosuj len jak masz leniwe jelita, ale nie licz na cud w odchudzaniu :)
UsuńJa osobiście glutków nie przełknę, bo stoją mi w gardle, ale za to łykam kapsułki lnu z propolisem i efekty są zauważalne po tygodniu stosowania. Polecam!
gotuje się te nasiona zalewając szklanką wody. Np. 3,4 łyżeczki i szklanka wody. Gotuje się to parę minut, odzedzasz lub wraz z ziarenkami
OdpowiedzUsuń